
Česnečka je tradiční česká polévka, která je známá svou výraznou česnekovou chutí. Je to oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři a jako skvělý vyprošťovák.
Česnečka má svůj původ v České republice. První zmínka o této polévce pochází z 19. století.
Původní recept na česnečku byl velmi jednoduchý. Obsahoval pouze brambory, česnek, cibuli a vývar.
V průběhu let se recept na česnečku vyvíjel
a dnes existuje mnoho různých variant této polévky. Některé recepty používají také smetanu, vejce nebo krutony.
I přes tyto rozdíly je česnečka stále jedním z nejoblíbenějších českých jídel. Je to vydatné a chutné jídlo, které se hodí na oběd i večeři.
Česnečka
Seznam ingrediencí:
300 g brambor
10 stroužků česneku
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
1 l vývaru
sůl, pepř
majoránka
krutony na ozdobu
Jak se taková Česnečka vaří?
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a restujeme ještě krátce.
Přidáme mouku a necháme krátce zhoustnout.
Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
Přidáme brambory a vaříme doměkka.
Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Na talíře servírujeme s krutony.
Česnečka je chutná polévka, která vás zahřeje v chladných dnech. Je to ideální jídlo pro chladné zimní večery a po nadměrné konzumaci alkoholu 🙂 .
Tipy:
Pro ještě intenzivnější česnekovou chuť můžeme do polévky přidat více česneku.
Pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu nebo zeleninový vývar.
Na ozdobu můžeme použít také strouhaný sýr.
Dobrou chuť!
Recepty
Zdroj: Černý Sněhulák
Přidejte odpověď