Gulášová polévka

Gulášová polévka je tradiční česká polévka, která je známá svou silnou masovou chutí a výraznou vůní papriky. Je to oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři.

Gulášová polévka je tradiční českou polévkou, která se připravuje již od 19. století. Její původ je však mnohem starší a sahá až do Maďarska, kde se připravoval guláš, z něhož se polévka vyvinula.

Původní guláš byl husté jídlo z hovězího masa, cibule a papriky. Byl připravován pastevci na otevřeném ohni a servírován v chlebu.

Do Čech se guláš dostal v 19. století, kdy se stal oblíbeným jídlem mezi českými vojáky, kteří bojovali v Maďarsku. Ti si guláš přinesli domů a začali ho připravovat i v českých zemích.

První recept na gulášovou polévku se objevil v české kuchařce v roce 1870.

Polévka se připravovala z hovězího masa, cibule, papriky a mouky.

V průběhu let se recept na gulášovou polévku vyvíjel a dnes existuje mnoho různých variant této polévky. Některé recepty používají mletou papriku, jiné papriku čerstvou. Některé recepty používají hovězí maso, jiné kuřecí nebo vepřové.

Zopakujte název receptu

Gulášová polévka

500 g hovězího masa (přední, např. z krku)
120 g cibule
4 stroužky česneku (+1 na dochucení)
60 g hladké mouky
1 lžíce vepřového sádla
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
1,6 l hovězího vývaru
500 g brambor
1 lžíce majoránky
sůl, pepř
podle chuti zakysaná smetana
na ozdobu zelená petrželka

Jak se gulášová polévka vaří?

Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se maso nepropeče.
Vmícháme mletou papriku a kmín a krátce orestujeme.
Zalijeme hovězím vývarem a přivedeme k varu.
Přidáme brambory nakrájené na kostky a vaříme doměkka.
Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Na závěr do polévky vmícháme nasekaný česnek a podle chuti zakysanou smetanu.
Polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.

Gulášová polévka je vydatné a chutné jídlo, které vás zahřeje v chladných dnech. Je to ideální jídlo pro chladné zimní večery.

Tipy:

Pokud máme rádi hustší polévku, můžeme přidat více mouky.
Pokud nemáme hovězí vývar, můžeme použít vývar zeleninový nebo kuřecí.
Na ozdobu můžeme použít také strouhaný tvrdý sýr nebo krutony.

Read More 

Recepty 

Zdroj: Černý Sněhulák 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*